Wykonanie
Często w przepisach pojawia się
cukier waniliowy. O ile
cukier z prawdziwą
wanilią jest już do kupienia prawie w każdym sklepie, to
ksylitolu z
wanilia niestety brak, ja przygotowuję sobie swój własny
cukier brzozowy z prawdziwą
wanilią. Przygotowanie go jest naprawdę banalnie proste a aromat przygotowywanych z nim ciast bajeczny, choć nie ukrywam, że na początku nie bardzo mi przypadł do gustu... Teraz już nie wyobrażam sobie innego
cukru waniliowego. Polecam Wam również przygotowanie sobie takiego własnego
waniliowego cudu.Składniki:-
ksylitol ( u mnie ok.400g)- laski prawdziwej
wanilii ( u mnie 3-4 na słoik)- słoik ok.500ml z nakrętkąDo słoika wsypać ok.połowy
ksylitolu, dodać wydłubane ziarenka
wanilii ( w tym celu należy
laskę wanilii rozciąć wzdłuż na pół i nożykiem zeskrobać z niej ziarenka, które następnie należy dodać do słoika) i dokładnie wymieszać. Można także dodać kawałki
laski wanilii, tylko pamiętajmy by je wyjąć przed dodaniem do ciasta. Następnie dodać resztę
ksylitolu i ponownie zamieszać. Zakręcić szczelnie słoik i odstawić na ok.2 tygodnie. W tym czasie kilkakrotnie potrząsać słoikiem tak , by
cukier nam się przemieszał. Po 2 tygodniach mamy już gotowy, swój własny , aromatyczny
cukier waniliowy. Zapewniam Was , że gdy spróbujecie takiego
cukru już innego nie będziecie chcieli.W miarę ubywania
cukru ze słoika dosypuję na nowo
ksylitolu i dodaję po trochu
wanilii.
Smacznego :-)