Wykonanie
Do kompletu podaję jeszcze przepis na domowy ekstrakt
waniliowy. W sklepach również jest taki dostępny ale z tego co widziałam to zawiera w swym składzie m.in.karmel. Ja przygotowałam sobie swój własny, bez zbędnych dodatków. Tylko
alkohol i prawdziwa
wanilia. Mój jest już troszkę "wiekowy "bo ma już ponad 7 miesięcy, dlatego ma bardzo intensywną barwę. Ale już kilka dni po dodaniu
lasek wanilii barwa
alkoholu zacznie się zmieniać. W pełni dojrzały taki ekstrakt jest po ok.6-ciu tygodniach ale można go używać wcześniej , będzie po prostu mniej intensywny.Składniki:- 400ml
alkoholu min.40% ( może być
wódka lub np.
wódka i
spirytus)- 3-4
laski wanilii- butelka z zakrętką
Do butelki wrzucić przepołowione
laski wanilii, mogą być bez ziarenek. Ja ziarenka wykorzystałam do przygotowania
ksylitolu waniliowego , dodałam do niego także jedną połamaną laskę. Resztę lasek dodałam do butelki z ekstraktem. 1-2
laski wanilii wrzucamy razem z ziarnami. Zalewamy
wódką , lub
wódką i częściowo
spirytusem, zakręcamy i mieszamy. Odstawiamy do szafki. W ciągu tych 6-ciu tygodni kilka
razy zamieszać. Oczywiście
lasek wanilii możemy dodać więcej , nasz ekstrakt będzie wówczas bardziej aromatyczny. Ja dorzucam zawsze laski z których ziarenka zużywam do innych celów. Ważne by laski były w butelce całe zalane
alkoholem. W miarę ubywania ekstraktu dolewamy
alkohol i dorzucamy
wanilie.
Idealny jako dodatek do ciast. :-)