Wykonanie
Ostatnio zakupiłam
mąkę kokosową, nie zdążyłam jeszcze pomyśleć do czego ją wykorzystam gdy natknęłam się na ten przepis . Brakowało mi tylko
cukru kokosowego ale zastąpiłam go równie zdrowym
ksylitolem. Dodałam także
czekolady słodzone
cukrem brzozowym ( dla wegan- bez
mleka ) i tak oto powstały suuuper zdrowe, bezcukrowe, bezglutenowe oraz bezmleczne przepyszne
ciasteczka meeega
kokosowe. Gorąco polecam, szczególnie wielbicielom
kokosu i
czekolady. :-)
Składniki na ok.15 sztuk :- 160 ml
mleka kokosowego- 2 łyżki
cukru kokosowego ( dałam brzozowy-
ksylitol)- 5 łyżek
mąki kokosowej ( 100g)- 100g
wiórków kokosowych- 75g
mlecznej czekolady (dałam po ok.połowie gorzkiej i
mlecznej słodzone
ksylitolem, dla wegan)
Czekoladę posiekać na małe kawałki. Do miski wsypać
mąkę ,
ksylitol,
wiórki kokosowe i kawałki
czekolady. Wymieszać razem. Następnie wlać
mleko kokosowe i mieszać do połączenia składników. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180*C ok.30-35 minut ( termoobieg), do lekkiego zarumienienia.
Smacznego :-)