Wykonanie
Tradycyjny hiszpański ch ł odnik, czyli gazpacho . Idealny na nadchodzące upalne dni.Podajemy bardzo schłodzone lub dodajemy
lodu. .
Kroimy warzywa takie same które użyliśmy w przepisie które posłużą nam do dekoracji. Wedle gustu możemy dodać również grzanki. Ja tego nie robie.
Wszystkie składniki niżej wymienione miksujemy ze sobą, dodajemy
soli do smaku oraz
octu.
Kolejnym etapem jest przygotowanie połówki
cebuli, połówki
ogórka,
zielonej papryki oraz kilku ząbków
czosnku.
Ogórka celowo nie obieramy do końca zostawiając nieco skorki.
Zaczynamy od
pomidorów gdyż one są głównym składnikiem gazpacho. Bardzo ważną kwestią jest to ażeby
pomidory były bardzo dojrzale. Jeśli nie, nasze gazpacho będzie kwaśne, niesmaczne.
Pomidory spażamy i obieramy ze sk ó rki.