Wykonanie
Coś pysznego dla wielbicieli
przetworów. Pyszna
konfitura, która łączy w sobie smak słodziutkich
czereśni i kwaskowatych czerwonych
porzeczek. Do tego miodek z zaprzyjaźnionej ekologicznej pasieki i mamy
słodycz zamkniętą w słoiczku, która
poczeka sobie na siarczyste mrozy do otwarcia :) Zapraszam :)- 1,5 kg
czereśni-300 g
czerwonej porzeczki- 4-5 łyżek ( kopiastych)
miodu - u mnie lipowy
Czereśnie myjemy i drylujemy.
Porzeczki myjemy i odszypułkowujemy.
Owoce wrzucamy do garnka - na wierzch wkładamy
miód. Zaczynamy gotowanie. Gotujemy na wolnym ogniu , co chwilę mieszając do momentu aż
miód zgęstnieje i da nam gęstą
konfiturę. Gorące wkładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków i zakręcamy. Po wystygnięciu pasteryzujemy 20 min od zagotowania. Z podanej ilości wyszły mi 3 słoiczki 300ml.