ßßß Cookit - przepis na Tort kakaowo- migdałowy

Tort kakaowo- migdałowy

nazwa

Wykonanie

Pyszny tort , nie za słodki , delikatny, niezwykle prosty w przygotowaniu - idealny na wszelkie okazje.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-3/4 mąki tortowej
- 1 kopiasta łyżka kakao
Poncz:
- kieliszek likieru migdałowego
- kilka łyżeczek wody
Krem :
-400ml mleka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 100g zmielonych migdałów
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 100 g miękkiego masła
Biszkopt: Mąki i kakao mieszamy razem. Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wyłączamy mikser i dodajemy po żółtku delikatnie mieszając łyżką i tak do wykończenia żółtek. Następnie przesiewamy po łyżce mąk z kakaem. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 24cm wyściełamy papierem ( tylko dno) wlewamy biszkopt i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( piekarnik góra - dół) na 5-10 min aż biszkopt wyrośnie a następnie zwiększamy temperaturę do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie zostawiamy drzwi piekarnika zamknięte przez 5 minut, przez kolejne 5 minut trzymamy piekarnik otwarty i wyjmujemy biszkopt i przekładamy na czystą ściereczkę i odstawiamy do wystudzenia.
Jak wystygnie kroimy na 3 części. Każdą nasączamy ponczem.
Mleko zagotowujemy z migdałami i ziarenkami waniliowymi a kiedy będzie wrzeć dodajemy mąkę ziemniaczaną . Kiedy masa zgęstnieje i ostygnie dodajemy aromat migdałowy i miękkie masło. Dokładnie miksujemy na gładki krem. Przekładamy nim blaty tortowe.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2014/02/tort-kakaowo-migdaowy.html