Wykonanie
Pyszny tort , nie za słodki , delikatny, niezwykle prosty w przygotowaniu - idealny na wszelkie okazje.
Biszkopt:- 5
jajek- 1 szklanka
cukru- 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej-3/4
mąki tortowej- 1 kopiasta łyżka
kakaoPoncz:- kieliszek
likieru migdałowego- kilka łyżeczek
wodyKrem :-400ml
mleka-2 łyżki
mąki ziemniaczanej- kilka kropel
aromatu migdałowego- 100g zmielonych
migdałów- ziarenka z jednej
laski wanilii- 100 g miękkiego
masłaBiszkopt:
Mąki i
kakao mieszamy razem.
Białka oddzielamy od
żółtek i dokładnie ubijamy z
cukrem na sztywną pianę. Wyłączamy mikser i dodajemy po
żółtku delikatnie mieszając łyżką i tak do wykończenia
żółtek. Następnie przesiewamy po łyżce mąk z
kakaem. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 24cm wyściełamy papierem ( tylko dno) wlewamy
biszkopt i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( piekarnik góra - dół) na 5-10 min aż
biszkopt wyrośnie a następnie zwiększamy temperaturę do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie zostawiamy drzwi piekarnika zamknięte przez 5 minut, przez kolejne 5 minut trzymamy piekarnik otwarty i wyjmujemy
biszkopt i przekładamy na czystą ściereczkę i odstawiamy do wystudzenia.Jak wystygnie kroimy na 3 części. Każdą nasączamy ponczem.
Mleko zagotowujemy z
migdałami i ziarenkami waniliowymi a kiedy będzie wrzeć dodajemy
mąkę ziemniaczaną . Kiedy masa zgęstnieje i ostygnie dodajemy
aromat migdałowy i miękkie
masło. Dokładnie miksujemy na gładki krem. Przekładamy nim blaty
tortowe.