Na portalu Przyślij przepis do przegladania którego gorąco zachęcam znalazłam bardzo ciekawy przepis AgiRybak na śledzie po kaszubsku . Są smaczne i na pewno będą gościć na moim stole w każde święta. Zachęcam i zapraszam :)- 1/2 kg filetów śledziowych (matiasów)- 1-2 cebule- 5 ziaren angielskich- 4 liście laurowe- słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)- 2 płaskie łyżki cukru- pół szklanki wody- pół szklanki oleju +1 łyżka do smażenia- 1 łyżka octu- 3 ogórki konserwowe- sol, pieprzŚledzie moczymy w wodzie. Ja zostawiłam na noc w lodówce. Potem wylewamy wodę a śledzie myjemy, osuszamy i kroimy w kawałeczki. Cebule kroimy w piórka. Podsmażamy na łyżce oleju do miękkości. Następnie dodajemy koncentrat, pół szklanki wody, olej, ocet i cukier. Wszystko mieszamy łączymy z pokrojonym w kostkę ogórkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok.15 minut. Ja śledzie połączyłam z "masą" , odstawiłam do wystudzenia a potem zostawiłam na noc w lodówce. Wyszły pyszne - polecam :)