Wykonanie
Dziś zapraszam Was na pyszne
żeberka, marynowane w
sosie sojowym, worcester i czerwonym pesto- połączenie jak dla mnie idealne a
mięsko rozpływa się w ustach:)- 1 kg
żeberek- 1 łyżka
sosu worchester- 1 łyżka
sosu sojowego łagodnego ciemnego- 2 solidne łyżki czerwonego pesto- 1 łyżka
soku z cytrynyZ "mokrych" składników, poprzez zmieszanie ich ze sobą robimy marynatę.
Żeberka rozdzielamy poprzez przecięcie ich pomiędzy kośćmi, na pojedyncze sztuki. Myjemy , osuszamy i marynujemy przez minimum godzinę w chodnym miejscu. Po tym czasie przekładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu) na 50 min. Po tym czasie zdejmujemy folię, zwiększamy temp. do 180C i pieczemy do uzyskania brązowej skórki.


