ßßß Cookit - przepis na Domowy kisiel jabłkowy z bakaliami

Domowy kisiel jabłkowy z bakaliami

nazwa

Wykonanie

A tak na deser proponuję :
- 1i 1/2 szklanki soku jabłkowego ( może być z kartonika)
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki wody
- łyżka rodzynek bądź żurawin
- 2 suszone morele
- płatki migdałowe lub sparzone , obrane ze skórki i pokrojone cienko migdały( 5 sztuk)
W pół szklanki wody zagotowujemy pokrojone w paseczki morele i gotujemy je do miękkości . Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia i wrzucamy do nich rodzynki lub żurawiny żeby napęczniały. Sok gotujemy, kiedy osiągnie temperaturę wrzenia dorzucamy morele, rodzynki, migdały lub płatki wraz z wodą, z którą się moczyły. Dolewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody i gotujemy jeszcze około 2 minut aż mąka straci smak surowizny. Tak przygotowany kisiel rozlewamy do salaterek. Z podanych składników wychodzi około 2 dobrych porcji.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/03/domowy-kisiel-jabkowy-z-bakaliami.html