ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowy kurczak z parowaru

Pomarańczowy kurczak z parowaru

nazwa

Wykonanie

Fascynacja parowarem jeszcze mi nie przeszła a i trochę " tłuszczyku " dobrze byłoby zrzucić, więc dziś będzie kolejny przepis na uparowane potrawy. Jako, że jestem zdecydowanym mięsożercą, to do dzis iejszych eksperymentów został wykorzystany kurczak
Składniki
4 podudzia z kurczaka
1/2 łyżki skórki pomarańczowej do dekoracji
Marynata
1/2 szklanki sosu sojowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżki stołowe octu jabłkowego
2 łyżki stołowa płynnego miodu
1 mała puszka (70 g) koncentratu pomidorowego
1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 łyżka skórki pomarańczowej do marynaty
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Marynata powinna być dość gęsta, tak, żeby nie spływała z kurczaka.
Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale ja zostawiam zazwyczaj mięso na co najmniej 12 godzin.
Włożyć do parowaru na tacce do sosu.
Parować około 40 - 45 minut.
Podawać z warzywami lub ziemniakami polanymi sosem, który powstanie z marynaty i mięsa.
Przed podaniem udekorować skórką pomarańczową.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/06/pomaranczowy-kurczak-z-parowaru.html