Wykonanie
Schab ze
śliwką i
morelą może gościć na
stole przy różnych okazjach. Idealny na ciepło jako danie obiadowe, ostudzony i pokrojony w cienkie plastry sprawdza się jako przekąska na imprezie a także elegancki dodatek do świątecznego menu. My pieczemy
schab nie tylko od święta, cienkie plasterki dobrze zastępują kupną
wędlinę. Wersja z
morelą jest mniej znana niż wersja ze
śliwką. Na pewno jest godna polecenia. :-)

około 1 kg
schabu w kawałku100g suszonych
śliwek50g
suszonych moreliulubione
przyprawy1.
Schab myjemy, osuszamy.
Długim ostrym nożem robimy otwór. Nacieramy
przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz.
Schab owijamy folią i zostawiamy w lodówce na całą noc.2. Po nocy, do wydrążonego otworu wkładamy na przemian
śliwkę i
morelę.
Schab umieszczamy w rękawie do pieczenia i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.


