ßßß
1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze + 2 łyżki maki ziemniaczanej do posypania1 duża cebula2 czerwone papryki4 plastry ananasa z puszkiolejsól, pieprzSos:3 łyżki cukru1/4 szklanki syropu z puszki z ananasami + 1/4 szklanki wody1/2 szklanki keczupu, u mnie od Fanex1 łyżka octu1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1/4 szklanki zimnej wody1. Cebulę, ananasa i paprykę kroimy w kostkę. Fileta kroimy na nieduże kawałki.2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy filety, które posypujemy solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną. Podsmażamy do zarumienienia, po czym dodajemy paprykę. Podsmażamy przez około 15 minut, do momentu aż wyparuje puszczona przez paprykę woda.3. W osobnym garnku z grubym dnem lub na małej patelni przygotowujemy. Do suchego garnka wsypujemy cukier i trzymamy na małym ogniu do momentu aż całkowicie się rozpuści i zbrązowieje, czyli skarmelizuje się. Dodajemy syrop z puszki i wodę. W tym momencie karmel stwardnieje. Podgrzewamy całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody. Dusimy aż zgęstnieje.4. Sos przelewamy do mięsa i warzyw i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem lub makaronem.

