ßßß
Roladki:5 plastrów schabu5 plasterków szynki5 plasterków żółtego serasól, pieprz, olejSos pieczarkowo-koperkowy:500g pieczarek2 średnie cebule2,5 szklanki mleka1 szklanka wody2,5 łyżki mąki pszennej (lub więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki)1/2 pęczka świeżego koperkusól, pieprz, olej1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż ściemnieją i puszczą sok.4. Do garnka/na patelnię wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.5. W tym czasie łączymy pozostałe mleko z wodą, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Garnek/patelnię z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z wodą i mąką (można przez sitko jeśli są grudki). Dorzucamy posiekany koperek.6. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia.7. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.8. Upieczone roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem.
