ßßß Cookit - przepis na Makaron z truskawkami (mrożonymi)

Makaron z truskawkami (mrożonymi)

nazwa

Wykonanie

Makaron z truskawkami tylko latem? Czy na pewno? Nie! Mamy przecież mrożone truskawki, z których możemy korzystać przez cały rok. :-) Tak przygotowany truskawkowy sosik smakuje wcale nie gorzej niż ten ze świeżych owoców, może konkurować z nim jedynie pod względem wyglądu. ;-) Polecam zimą wspomnieć lato. Choć zwykle jadam ciemne makarony, są takie dania, w których koniecznie musi pojawić się ten tradycyjny. Do truskawkowego sosu wybrałam makaron od Makarony Polskie . Miękki, ale zarazem sprężysty dobrze dopasował się do sosu. :-)
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki zwykłego cukru
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1. Mleko zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym, po czym dodajemy rozmrożone truskawki i trzymamy na gazie do ponownego zagotowania. Odstawiamy.
2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3. Do przestudzonych truskawek dodajemy jogurt naturalny, mieszamy. Sosem polewamy makaron.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/03/makaron-z-truskawkami-mrozonymi.html