ßßß
Składniki:100 g gorzkiej czekolady (min 80% masy kakaowej)100 g brązowego cukru100 g miękkiego masłapół szklanki płynnego miodu (taki który nie jest płynny możesz podgrzać wtedy się rozpuści)1 łyżka ciemnego kakao80 ml śmietany 18%2 jajka200 g mąkipół łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejDodatkowo:250 g serka mascarpone3 łyżki płynnego mioduWykonanie:Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (miskę umieść nad garnkiem wypełnionym wodą i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady- miska nie może dotykać wody). Cukier utrzyj z masłem i dodawaj stopniowo mąkę i jajka. Gdy czekolada przestygnie dodaj ją do masy i ucieraj. Wsyp resztę składników i dobrze wszystko wymieszaj. Przelej na blachę wysmarowaną odrobiną masła. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 45 minut. Do tzw. suchego patyczka.Serek mascarpone wymieszaj z miodem (możesz użyć także cukru pudru zrobionego z brązowego cukru- wystarczy brązowy cukier zmielić w młynku do kawy). Masą posmaruj wystudzone ciasto. Polej odrobiną miodu.Smacznego!