Wykonanie
Cześć!Mam dzisiaj dla Was pyszne
bananowe lody! W końcu lato w pełni (no może nie do końca, latem chyba się grypy nie łapie, a mnie od wczoraj męczy gorączka :( ), więc ody to deser idealny ;-).
Lody są puszyste, kremowe, przepełnione
bananowym smakiem z dodatkiem chrupiącej
czekolady, niebo w gębie!Zapraszam!Składniki:2
banany (najlepiej dojrzałe)1 łyżka
soku z cytryny200 ml
mleka150 ml
śmietany 30%2
żółtka70 g
cukru pudru (lub mniej, w zależności od słodkości
bananów)1 łyżka ekstraktu z
wanilii (to nie jest to samo co aromat!)kilka łyżek
groszków czekoladowychWykonanie:Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone, a misa maszyny do
lodów mrożona minimum 24 godziny.Z
bananów,
soku z cytryny i
mleka robimy koktajl
bananowy za pomocą blendera.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, a
żółtka ucieramy z
cukrem na białą i puszystą masę.
Całość łączymy i schładzamy około 30 minut w lodówce.Przygotowujemy maszynę do
lodów, włączamy aby mieszadło kręciło się, wlewamy naszą masę i kręcimy
lody około 20 minut, aż będą bardzo gęste, w połowie kręcenia dodajemy
groszki czekoladowe.Jeśli lubisz
lody typu soft, możesz je zjeść od razu, a jeśli nie, wystarczy je domrozić w oddzielnym naczyniu, około godzinę.
Lody można również wykonać bez maszyny, ale wtedy w czasie mrożenia, trzeba je miksować co godzinę, aby uzyskać puszystą masę bez kryształków
lodu.Smacznego!