ßßß Cookit - przepis na Domowe cappuccino

Domowe cappuccino

nazwa

Wykonanie

Cześć!
Dzisiaj postanowiłam się podzielić z Wami przepisem, który znalazłam na blogu Kasi A dupa rośnie .
Przepis, który zaraz zobaczycie poniżej, bardziej nawiązuje do cappuccino, które możemy sobie kupić w sklepach, w proszku, niż do oryginalnej receptury :)
Cappuccino jest to włoska kawa, a nawet można nazwać ją kawowym drinkiem, składająca się z espresso, gorącego mleka i pianki, czyli jak sami widzicie nieco się różni od tego co widzimy na sklepowych półkach. Proporcje w oryginalnym cappuccino to 1/3 espresso, 1/3 mleka i 1/3 mlecznej pianki.
Sama nazwa pochodzi, jak łatwo się można domyślić, od braci kapucynów (i ich kapturów na głowach) i koloru ich habitów, który był właśnie w brązowym kolorze. W obecnych czasach, kolor może się nieco różnić.
Pierwszy raz w kawiarniach pojawiło się około 1700 roku w Wiedniu.
Po tym mini wstępie teoretycznym zapraszam na przepis!
Składniki:
150 g śmietanki do kawy (np. Cremona)
100 g cukru pudru (jeśli lubicie słodką kawę polecam dać 150 g)
25 g kakao (ja użyłam gorzkiego, jednak można użyć rozpuszczalnego, które spowoduje jeszcze słodszy smak)
35 g kawy rozpuszczalnej (najlepsza będzie sproszkowana, tzn. nie w granulkach, np. Maxwell House w brązowym opakowaniu)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do słoika bądź puszki, zamykamy i bardzo dokładnie mieszamy.
Kawa gotowa.
Na małą filiżankę polecam wsypywać 3-4 czubate łyżeczki.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/01/domowe-cappuccino.html