Wykonanie
Cześć!Dzisiaj postanowiłam się podzielić z
Wami przepisem, który znalazłam na blogu Kasi A dupa rośnie .Przepis, który zaraz zobaczycie poniżej, bardziej nawiązuje do
cappuccino, które możemy sobie kupić w sklepach, w proszku, niż do oryginalnej receptury :)
Cappuccino jest to włoska
kawa, a nawet można nazwać ją
kawowym drinkiem, składająca się z
espresso, gorącego
mleka i pianki, czyli jak sami widzicie nieco się różni od tego co widzimy na sklepowych półkach. Proporcje w oryginalnym
cappuccino to 1/3
espresso, 1/3
mleka i 1/3
mlecznej pianki.Sama nazwa pochodzi, jak łatwo się można domyślić, od braci kapucynów (i ich kapturów na głowach) i koloru ich habitów, który był właśnie w brązowym kolorze. W obecnych czasach, kolor może się nieco różnić.Pierwszy raz w kawiarniach pojawiło się około 1700 roku w Wiedniu.Po tym mini wstępie teoretycznym zapraszam na przepis!Składniki:150 g
śmietanki do kawy (np. Cremona)100 g
cukru pudru (jeśli lubicie słodką
kawę polecam dać 150 g)25 g
kakao (ja użyłam gorzkiego, jednak można użyć rozpuszczalnego, które spowoduje jeszcze słodszy smak)35 g
kawy rozpuszczalnej (najlepsza będzie sproszkowana, tzn. nie w granulkach, np. Maxwell House w brązowym opakowaniu)Wykonanie:Wszystkie składniki wrzucamy do słoika bądź puszki, zamykamy i bardzo dokładnie mieszamy.
Kawa gotowa.
Na małą filiżankę polecam wsypywać 3-4 czubate łyżeczki.Smacznego!