ßßß
Cappuccino jest to włoska kawa, a nawet można nazwać ją kawowym drinkiem, składająca się z espresso, gorącego mleka i pianki, czyli jak sami widzicie nieco się różni od tego co widzimy na sklepowych półkach. Proporcje w oryginalnym cappuccino to 1/3 espresso, 1/3 mleka i 1/3 mlecznej pianki.Sama nazwa pochodzi, jak łatwo się można domyślić, od braci kapucynów (i ich kapturów na głowach) i koloru ich habitów, który był właśnie w brązowym kolorze. W obecnych czasach, kolor może się nieco różnić.Pierwszy raz w kawiarniach pojawiło się około 1700 roku w Wiedniu.Po tym mini wstępie teoretycznym zapraszam na przepis!Składniki:150 g śmietanki do kawy (np. Cremona)100 g cukru pudru (jeśli lubicie słodką kawę polecam dać 150 g)25 g kakao (ja użyłam gorzkiego, jednak można użyć rozpuszczalnego, które spowoduje jeszcze słodszy smak)35 g kawy rozpuszczalnej (najlepsza będzie sproszkowana, tzn. nie w granulkach, np. Maxwell House w brązowym opakowaniu)Wykonanie:Wszystkie składniki wrzucamy do słoika bądź puszki, zamykamy i bardzo dokładnie mieszamy.Kawa gotowa.
Na małą filiżankę polecam wsypywać 3-4 czubate łyżeczki.Smacznego!