ßßß Cookit - przepis na [TEST] Chleb wielozbożowy + forma silikonowa

[TEST] Chleb wielozbożowy + forma silikonowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Witam ponownie :)
Obiecane testowanie :)
Jak już wczoraj pisałam, spędziłam wczorajszy dzień na zakupach, między innymi w sklepie IKEA.
Jakiś czas temu na jednym z blogów widziałam ten produkt, więc postanowiłam go kupić.
Chodzi o BRODMIX FLERKORN - wielozbożową mieszankę do pieczenia chleba.
Opakowanie zawiera 700 g mieszanki składającej się z mąki pszennej, żytniej, płatków pszennych, ryżowych, ziaren słonecznika, skrobi pszennej, nasion lnu, słodu jęczmiennego, zakwasu żytniego w proszku, soli i suszonych drożdży. Nie ma żadnych E... co mnie niezmiernie cieszy :)
Przepis na chlebek jest prosty - otwieramy opakowanie (robimy niewielki otwór) wlewamy 600 ml wody o temp. ok. 40 st., mieszamy i wlewamy do foremki.
Ja jestem zapobiegliwa, więc postanowiłam wymieszać wszystko w misce.
Gotowy chlebek umieszczamy w keksówce i zostawiamy na 45 minut aby wyrósł.
W tym momencie wkracza drugi testowany produkt -
silikonowa foremka prostokątna dołączona do 3 numeru czasopisma Ale pychota!
(wymiary 22x10x6, cena 16,95 zł). Foremka ma żywy, zielony kolor, wykonana jest z silikonu, który wydaje się być dobry jakościowo, ale dość miękki, więc gdy już mamy ją wypełnioną ciastem, musimy uważać przy przenoszeniu. Jedynym minusem foremki jest właśnie ta miękkość - nie wiem jak będzie to przy innych ciastach, ale przy takim typowo drożdżowym foremka wybrzusza się na boki, dzięki czemu chleb jest lekko okrągły :)
Po upieczeniu chlebek wyszedł spokojnie z foremki, nic nie przywarło, więc jest to foremka godna polecenia - gdy ją kupicie, skończy się smarowanie metalowych foremek i wysypywanie bułką tartą :)
Co do chleba - przypomina mi bardzo chlebki sprzedawane po kilka kromek typu pumpernikiel itd. wiecie chyba o jakie mi chodzi?
Jest dość ciężki, lekko wilgotny, ale bardzo sycący :) Więc teoretycznie warto wydać te kilka zł i go spróbować, aczkolwiek, można samemu również taką mieszankę zrobić :)
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2012/09/test-chleb-wielozbozowy.html