ßßß Cookit - przepis na Ciasto z katarzynkami

Ciasto z katarzynkami

nazwa

Wykonanie

Przepis na katarzynkowe ciasto czekał dość długo w mojej poczekalni... Dlaczego? Trudno powiedzieć. Jego czas w końcu nadszedł...
Ciasto jest wilgotne, aromatyczne - dzięki powidłom i piernikom. Moja blaszka nie spotkała na swej drodze nikogo, komu by nie smakowało ;)
Składniki:
8 jaj
2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 opakowań pierników typu "katarzynki"
słoik powideł śliwkowych (można zrobić bez)
1 budyń śmietankowy na 0,75 l mleka
0,75 l mleka
margaryna lub masło
tabliczka gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier, żółtka, ocet i proszek. Delikatnie wmieszaj mąkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 180 st.) i piecz ok. 40 minut. Biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź.
Przygotuj krem - ugotuj budyń. Po ostudzeniu zmiksuj go z margaryną.
Wystudzony biszkopt przekrój na pół. Spodnią część posmaruj powidłami i ułóż na nich pierniki - ściśle, jeden obok drugiego. Przykryj przygotowanym wczesniej kremem. Połóż drugą warstwę biszkoptu. Czekoladę roztop z kremówką i wylej na biszkopt jako polewę.
Wstaw do lodówki.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/03/ciasto-z-katarzynkami.html