Wykonanie
Jogurt naturalny jest jednym z moim ulubionych składników - stosuję go jako deser, jako składnik ciast czy
sosów. Kilka lat temu stałam się szczęśliwą posiadaczką jogurtownicy i to ona dba o stałe dostawy świeżego
jogurtu w mojej kuchni. Ale wspaniałe w
jogurcie domowym jest to, że bez jogurtownicy też możecie go przygotować :)
Składniki:1 l
mlekamały kubeczek
jogurtu naturalnego (taki, w którego składzie są tylko
mleko i bakterie)
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzej - właściwa temperatura jest wówczas, gdy po włożeniu do niego palca możesz go bez problemu w nim utrzymać.
Mleko ma być ciepłe, nie gorące.
Jogurt rozmieszaj z niewielką ilością ciepłego
mleka i powstałą masę dodaj do reszty
mleka. Wymieszaj. Przelej do słoiczków i zakręć.W zależności od posiadanych sprzętów:- wstaw do jogurtownicy, włącz podgrzewanie i pozostaw na 8-10 godzin- wstaw do piekarnika - temp. ok. 35-40 st. na 8-10 godzin- okryj szczelnie gazetami i kocem i pozostaw w ciepłym miejscu na 8-10 godzinNajlepszy oczywiście schłodzony :)