Wykonanie
"Jadalne prezenty" przyniosły mi poznanie smaku świeżej
żurawiny. Zawsze tylko suszona lub ze słoika. Tym razem mogłam dotknąć takiej prosto z krzaczka i spróbować jak smakuje w wersji "dropsy". Cudny smak - pokochaliśmy go wszyscy, łącznie z moją trzylatką miłującą
żurawinę suszoną miłością bezwzględną i bezgraniczną. Przepis Ani z Kucharnii .
Składniki:1 szkl. świeżych
żurawin1 szkl.
wody1 szkl.
cukru1/4 szkl.
cukru pudruSposób przygotowania:W rondelku zagotuj
wodę z
cukrem. Gdy zacznie wrzeć zdejmijz ognia i natychmiast wrzuć do
syropu żurawinę. Odstaw na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia odcedź na sicie i obtocz w cukrze pudrze. Rozłóż do wyschnięcia na blasze.Powstały
syrop możesz wykorzystać jako dodatek do
herbaty czy też do nasączania ciast.