Wykonanie

Sezon na
truskawki już się rozpoczął i najłatwiej jest wykonać z nich pyszny koktajl. Co prawda nic wyszukanego, ale pyszne i zdrowe. Jeśli
truskawki są bardzo słodkie proponuję robić z
kefirem lub
maślanką, jeśli kwaśniejsze to ze
śmietaną lub
jogurtem naturalnym.Składniki:500 g dojrzałych
truskawek300 ml
kefiru,
maślanki,
jogurtu naturalnego lub
śmietany (schłodzone)2 - 3 łyżki
cukru trzcinowego,
miodu lub
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytrynyWykonanie:
Truskawki umyć, obrać z szypułek.Do blendera włożyć
truskawki,
cukier,
sok z cytryny,
jogurt i dokładnie zmiksować. Ilość
cukru dobrać indywidualnie do swego smaku.Dodatek
soku z cytryny sprawia, że kolor jest intensywniejszy.Koktajl rozlać do szklanek, można udekorować cieniutko pokrojoną
truskawką lub listkami świeżej
mięty.