Wykonanie
Gdy za oknem zimno i deszczowo wtedy warto przyrządzić rozgrzewający
napój jakim jest gorąca
czekolada. Długo szukałam przepisu na idealną gorącą
czekoladę, aż do momentu nabycia na krakowskim targu gazet " Filiżanki Smaków". Przepis jak i krótkie wprowadzenie o historii
czekolady przytoczę w tym
poście.Jak pisze autorka artykułu na długo przed powstaniem pierwszej tabliczki
czekolady, Majowie wykorzystywali ziarna kakaowca do przygotowania świętego
napoju. Znana nam dzisiaj
czekolada na gorąco znacznie różni się od
napoju jej odkrywców, ale nadal ma magiczne właściwości- wystarczy kilka łyków i świat robi się lepszy. Każdy miłośnik ziaren kakaowca musi pamiętać, że
kakao i gorąca
czekolada różnią się od siebie. Różnicą jest zawartość
masła kakaowego. Proszek
kakaowy powstaje z ziaren kakaowca, które
mieli się i pozbawia tłuszczu. Natomiast gorąca
czekolada powstaje z prawdziwej
czekolady, która zawiera
masło kakaowe.
Czekoladowy napój Majów był przygotowywany ze zmiażdżonych ziaren kakaowca zmieszanych z
wodą i doprawianych na wytrawnie. Nie smakował on jednak Europejczykom, zatem wymyślili własną wersję. Zmiażdżone ziarna kakaowca doprawiali
cukrem lub
miodem oraz rozmaitymi
przyprawami- zaczynając od
wanilii i
cynamonu po
ostrym chilli skończywszy. Starannie utartą masę formowano w kostki lub placuszki, którą następnie suszono. Służyły
potem w przygotowaniu
pitnej czekolady. Rozpuszczano je w gorącej wodzie i ubijano na pianę. Przepis ten był wielokrotnie modyfikowany, aż rozwinął się we współczesną wersję.Po tym wprowadzeniu zapraszam po przepis na ten wyśmienity
napój.

1 porcjaSkładniki:1 szklanka
mleka,1 nieduża laska
cynamonu,2 łyżeczki
cukru waniliowego,50 g
gorzkiej czekolady deserowej (pół tabliczki),1 małe suszone
chilli bez pestekPrzygotowanie:
Mleko zagotować z laską
cynamonu,
cukrem waniliowym i
chilli ( jeśli nie lubicie to możecie pominąć
chilli) na małym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliło. Gdy zacznie się gotować wyłowić laskę
cynamonu i dodać połamaną
czekoladę. Mieszać cały czas, aż do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady.
Napój przelać do kubka i udekorować
bitą śmietaną.
