Wykonanie
Kruchy spód, masa makowa najeżona
miodem i
bakaliami, a całość posypana kruszonką. Jednym słowem- niebo w gębie. Po przepis sięgnęłam do Moje wypieki i lekko go zmodyfikowałam. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Najlepszy makowiec jaki
jadłam. Myślę, że nie raz go upiekę.Składniki:300 g
mąki,200 g
masła,120 g
cukru,1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub
cukru waniliowego,4 łyżki
powidła śliwkowego,masa makowa,pół szklanki
miodu,5 ja (oddzielić
białka od
żółtek),3
jabłka,120 g
masła,3/4 szklanki
cukru,1 łyżka
spirytusu,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,
bakalie :
rodzynki,
żurawina,
śliwki suszone,
orzechy włoskie (po 2-3 łyżki)Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, w kruszyć
masło, dodać
cukier i ekstrakt, zagnieść palcami na kruszonkę. Formę do pieczenia ciast wyłożyć papierem. Spód wylepić połową kruszonki, Piec w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni przez 15 min.W misce zmiksować
masło z
cukrem, dodawać stopniowo
żółtka, zmiksować na gładką masę. Do masy
maślanej dodać
makową masę,
miód,
jabłka(obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki),
spirytus,
proszek do pieczenia i
bakalie. Bardzo dokładnie wymieszać łyżką. W oddzielnej misce ubić na pianę
białka ze szczyptą
soli. Pianę dodać do masy, wymieszać delikatnie. Podpieczony spód wysmarować powidłem i wylać masę, rozgarnąć aby była równomiernie rozłożona. Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Piec w temp. 175 stopni przez 50 min.