ßßß
Dżem brzoskwioniowySkładniki:700g brzoskwiń (waga po usunięciu pestek)70g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:- brzoskwinie umyć, na około 1 minutę zalać wrzątkiem, następnie odcedzić i zdjąć skórkę- obrane brzoskwinie pozbawić pestek, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka- owoce zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wymieszać- brzoskwinie gotować na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż część soku odparuje, a kawałki owoców zmiękną- całość powinna zgęstnieć, przy takiej ilości składników nastąpi to bardzo szybko- dżem jest gotowy, gdy wyraźnie zgęstnieje - należy pamiętać, że po wystygnięciu jego konsystencja będzie jeszcze bardziej zwarta- możemy pozostawić dżem z widocznymi kawałkami owoców, całość rozdrobnić blenderem na mus (lub przetrzeć przez sitko) lub tak jak ja - część owoców rozdrobnić, a część pozostawić w kawałkach- jeżeli chcemy przechowywać dżem dłużej, należy go zapasteryzować
- słoiczki i pokrywki należy dokładnie umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem- gorący dżem przełożyć do słoiczków, pamiętając, aby dżem sięgał nie wyżej niż góra słoiczka, na którą nakładamy pokrywkę- brzegi słoiczków oczyścić z ewentualnych zabrudzeń, zakręcić pokrywki- na dnie garnka ułożyć czystą ściereczkę, zabezpieczy to słoiczki przed pękaniem w styczności z gorącym dnem garnka- słoiczki wstawić do garnka w niewielkich odstępach od siebie, zalać gorącą wodą do 2/3 ich wysokości, uważając, aby nie zalać pokrywek- gotować pod przykryciem 20-30 minut w zależności od wielkości słoików- po tym czasie gorące słoiczki wyjąć z wody, dokręcić i ustawić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia