Wykonanie
Moje ciasto w niemal każdej warstwie ciasta ma
krówki lub masę
krówkową, więc wydawałoby się, że całość jest piekielnie słodka. Nie jest tak, gdyż oprócz wspomnianych wyżej dodatków, w cieście nie ma ani grama
cukru. Jeśli chcemy przygotować mniej słodkie ciasto, możemy zrezygnować z warstwy krówkowej w środku, gdyż jest ona najsłodsza w cieście.
Krówkę bez pieczenia przygotowałam w małej formie o wymiarach 25x14x7cm, a jeśli macie ochotę na większą ilość tego smakołyku (albo posiadacie większą ilość łasuchów do konsumowania), proponuję zwiększyć proporcje składników.
Składniki:MASA BUDYNIOWA0,5l
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej100g
krówek150g
masłaMASA
MASCARPONE250g
mascarpone150g masy krówkowej2 łyżeczki
żelatyny0,25 szklanki
mlekaPOLEWA100g masy krówkowej2 łyżki
masła2 łyżki
mleka70g
orzechów włoskich150g
herbatników (18sztuk)120g masy krówkowej do rozsmarowania na herbatnikachodrobina
mleka do namoczenia
herbatnikówWykonanie:MASA BUDYNIOWA- z 0,5l
mleka odlać część, rozpuścić w niej
mąki, resztę zagrzać, do gorącego
mleka wrzucić pokruszone
krówki, mieszać co jakiś czas aż do całkowitego rozpuszczenia się
krówek-
mleko z rozpuszczonymi
krówkami zagotować, wlać
mleko z
mąkami, ugotować gładki
budyń-
budyń przykryć szczelnie woreczkiem lub folią spożywczą (zapobiegnie to utworzeniu się kożucha), pozostawić do całkowitego ostygnięcia-
masło wyjąć z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową- miękkie
masło zmiksować, dodawać po łyżce budyniu, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy-
herbatniki moczyć w
mleku, układać szczelnie koło siebie na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia- gotową masę budyniową wyłożyć na
herbatniki, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę
herbatników moczonych w
mleku, lekko dociskając do masy, żeby wyrównać ewentualne nierówności- na herbatnikach rozsmarować masę
krówkową, wyrównać łyżką
MASA
MASCARPONE-
mascarpone miksować przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji, dodawać stopniowo masę
krówkową, miksując do połączenia się składników-
żelatynę rozpuścić w 0,25 szklanki
mleka, podgrzać w kuchence mikrofalowej, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia- do ciepłej
żelatyny dodać 2-3 łyżki masy
mascarpone, wymieszać dokładnie, tak powstałą mieszankę wlać do reszty masy i dokładnie zmiksować- masę wylać na rozsmarowaną masę
krówkową, schłodzić w lodówce do zastygnięcia masyPOLEWA- masę
krówkową na polewę przełożyć do miseczki z
masłem i
mlekiem i podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić do ostygnięcia-
orzechy włoskie posiekać na kawałki- ostygniętą polewę rozsmarować na cieście, posypać
orzechami- całość schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy- podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi
Do ciasta wykorzystałam zarówno gotową masę
krówkową, jak i
cukierki krówki, można je stosować zamiennie, czyli zamiast np. 400g gotowej masy skorzystać z 400g rozpuszczonych
krówek. Masa budyniowa jest mocno kremowa, brak dodatku
cukru sprawia, że ma wyjątkowo delikatny smak. Masa
mascarpone jest wyczuwalnie krówkowa, a całość doskonale uzupełniają
orzechy włoskie zanurzone w polewie krówkowej.