ßßß Cookit - przepis na Owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia

Owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię płatki owsiane, są zdrowe i zdecydowanie bardziej smakują mi od proponowanych w reklamach telewizyjnych słodkich płatków śniadaniowych. Jadałam je już "na sucho" prosto z torebki, z jogurtem lub startym jabłkiem, lubię też wypieki z płatkami owsianymi, o czym mogliście się przekonać w przepisach na ciastka - ze słonecznikiem lub korzenne (które cieszą się cały czas Waszym dużym zainteresowaniem), jak i przy przygotowywaniu domowych bułek.
Dzisiaj chcę Wam przedstawić wersję smakołyku z płatkami owsianymi bez pieczenia. Mam już na blogu przepis na kuleczki z płatków owsianych, jednakże dzisiejszy przepis nieco różni się od tamtego. Podstawowa różnica polega na tym, że wykorzystuję płatki rozdrobnione, a dodatkiem smakowo-aromatycznym jest cynamon.
Istnieją dwa sposoby wykonania tego przepisu:
1) rozdrobnienie płatków owsianych na sucho
2) rozdrobnienie blenderem gotowej masy
Ja wykorzystuję opcję drugą, tzn. używam blendera do rozdrobnienia płatków w gotowej masie, trzeba tylko rozdrabniać je sukcesywnie, dając odpocząć blenderowi, gdyż masa jest bardzo gęsta.
Z poniższego przepisu można wykonać 22 kuleczki.
Składniki:
200g płatków owsianych
10 łyżek mleka
4 łyżki miodu
100g masła lub margaryny
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
- w rondelku rozpuścić tłuszcz z miodem i mlekiem
- do płynnej masy dodać cynamon i opcjonalnie cukier wanilinowy, wymieszać wszystko do połączenia się składników
- do gorące masy dodać całe lub rozdrobnione (jeśli wybraliśmy pierwszą opcję przygotowań) płatki owsiane
- wszystko razem wymieszać do nasiąknięcia płatków, zdjąć z ognia i pozostawić przez chwilę do ostudzenia
- jeżeli wsypaliśmy całe płatki, rozdrobnić blenderem gotową masę
- masa będzie bardzo klejąca, więc przed ulepieniem każdej kulki należy maczać dłonie w zimnej wodzie, ułatwi to tworzenie kuleczek
- z masy formować kuleczki mniejsze niż orzech włoski, układać na talerzu wyłożonym folią spożywczą lub aluminiową w odstępach od siebie, gdyż będą się kleić, zanim masa zastygnie
- gotowe kuleczki owsiane chłodzić 1-2 godziny, przechowywać w lodówce i wyjmować tuż przed podaniem
Kuleczki z powyższego przepisu są w smaku mocno owsiane, lekko cynamonowe, więc jeśli jecie płatki owsiane nie tylko ze względu na ich zdrowotne i dietetyczne właściwości, ale po prostu lubicie ich smak, ten przepis jest dla Was.
Takie owsiane kuleczki są świetną przekąską, zamiennikiem dla słodkich i kalorycznych batoników.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/01/owsiane-kuleczki-z-cynamonem-bez.html