Wykonanie
Bardzo lubię
płatki owsiane, są zdrowe i zdecydowanie bardziej smakują mi od proponowanych w reklamach telewizyjnych słodkich
płatków śniadaniowych. Jadałam je już "na sucho" prosto z
torebki, z
jogurtem lub startym
jabłkiem, lubię też wypieki z
płatkami owsianymi, o czym mogliście się przekonać w przepisach na
ciastka - ze
słonecznikiem lub korzenne (które cieszą się cały czas Waszym dużym zainteresowaniem), jak i przy przygotowywaniu domowych
bułek.Dzisiaj chcę Wam przedstawić wersję smakołyku z
płatkami owsianymi bez pieczenia. Mam już na blogu przepis na kuleczki z
płatków owsianych, jednakże dzisiejszy przepis nieco różni się od tamtego. Podstawowa różnica polega na tym, że wykorzystuję
płatki rozdrobnione, a dodatkiem
smakowo-aromatycznym jest
cynamon.
Istnieją dwa sposoby wykonania tego przepisu:1) rozdrobnienie
płatków owsianych na sucho2) rozdrobnienie blenderem gotowej masyJa wykorzystuję opcję drugą, tzn. używam blendera do rozdrobnienia
płatków w gotowej
masie, trzeba tylko rozdrabniać je sukcesywnie, dając odpocząć blenderowi, gdyż masa jest bardzo gęsta.Z poniższego przepisu można wykonać 22 kuleczki.
Składniki:200g
płatków owsianych10 łyżek
mleka4 łyżki
miodu100g
masła lub
margaryny1 łyżeczka
cynamonu1-2 łyżeczki
cukru wanilinowego (opcjonalnie)
Wykonanie:- w rondelku rozpuścić tłuszcz z
miodem i
mlekiem- do płynnej masy dodać
cynamon i opcjonalnie
cukier wanilinowy, wymieszać wszystko do połączenia się składników- do gorące masy dodać całe lub rozdrobnione (jeśli wybraliśmy pierwszą opcję przygotowań)
płatki owsiane- wszystko razem wymieszać do nasiąknięcia
płatków, zdjąć z ognia i pozostawić przez chwilę do ostudzenia- jeżeli wsypaliśmy całe
płatki, rozdrobnić blenderem gotową masę- masa będzie bardzo klejąca, więc przed ulepieniem każdej kulki należy maczać dłonie w zimnej wodzie, ułatwi to tworzenie kuleczek- z masy formować kuleczki mniejsze niż
orzech włoski, układać na talerzu wyłożonym folią spożywczą lub aluminiową w odstępach od siebie, gdyż będą się kleić, zanim masa zastygnie- gotowe kuleczki owsiane chłodzić 1-2 godziny, przechowywać w lodówce i wyjmować tuż przed podaniem
Kuleczki z powyższego przepisu są w smaku mocno owsiane, lekko
cynamonowe, więc jeśli jecie
płatki owsiane nie tylko ze względu na ich zdrowotne i dietetyczne właściwości, ale po prostu lubicie ich smak, ten przepis jest dla Was.Takie owsiane kuleczki są świetną przekąską, zamiennikiem dla słodkich i kalorycznych batoników.