Wykonanie
Święta zbliżają się wielkimi krokami, gdzieniegdzie widać już w oknach choinki, czuć zapach przygotowywanych świątecznych potraw - wiele z nich można zrobić już teraz, by później
mieć więcej czasu dla rodziny czy przyjaciół.Moje przygotowania do Wigilii rozpocznę już jutro, choć jeśli chodzi o słodkości, zbliżające się święta sprawiają, że od kilku tygodni ciągle coś piekę i ustalam przepisy, które wykorzystam. Wczoraj piekłam trzecią turę pierniczków, tym razem obdaruję nimi najbliższych.Nie byłabym jednak sobą, gdybym przy okazji "pierniczkowania" nie upiekła jeszcze jakichś
ciasteczek. Oto przepis na
ciasteczka migdałowo-
czekoladowe.
Składniki:100-120g
mąki pszennej +
mąka do oprószenia
migdałów i
czekolady i do podsypywania ciasta50g
margaryny40g
cukru1
żółtko20g
czekolady deserowej10-15g
migdałów2 łyżki
mleka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:-
migdały zalać gorącą
wodą, odstawić na 2-3 minuty, odcedzić i obrać, posiekać na drobne kawałki-
czekoladę pokroić w drobną kostkę-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
margarynę,
cukier,
żółtko,
mleko oraz pokrojone
migdały z
czekoladą oprószone
mąką- wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto, schłodzić je 30-60 minut- ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując
mąką i wykrawać foremkami wybrane kształty- piec w 180 stopniach przez około 10-15 minut (w zależności od piekarnika)- po upieczeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku
Ciasteczka są kruche, mocno
czekoladowe (zwłaszcza, jeśli posiekamy
czekoladę na dość duże kawałki), do tego w każdym znajduje się dużo chrupiących kawałków
migdałów.Z podanej ilości składników wychodzi 30-35
ciasteczek, w zależności od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto. Warto pamiętać, że należy robić to dość delikatnie, żeby wałkiem nie rozgnieść kawałków
czekolady w cieście. Jeżeli pieczemy nasze
ciasteczka na raty, ciasto, z którego w danej chwili nie korzystamy, warto przechowywać w lodówce, to pomoże pozostać
czekoladzie twardą i zapobiegnie ewentualnemu "rozprasowaniu" przez wałek.