Wykonanie
Dziś proponuję Wam lekki i przyjemny torcik z masą budyniową i
śmietankową. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie mocnego schłodzenia w lodówce. Jest to przepis dla amatorów
jabłek i
cynamonu, pyszne połączenie kwaskowatości
jabłek w warstwie budyniowej oraz oszałamiającego
cynamonu w warstwie śmietankowej.
Składniki:warstwa budyniowa:1 opakowanie budyniu
śmietankowego lub
waniliowego6 łyżeczek
żelatyny2 łyżki
masła0,5 litra
mleka5 łyżeczek
cukru pudru50 dag mocno odsączonych startych
jabłekkilka łyżek zimnej
wodywarstwa śmietankowa:400ml
śmietanki 30%1/3 szklanki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynykilka łyżeczek
cynamonukilka łyżek zimnej
wody2/3 szklanki gorącej
wodyWykonanie:-
żelatynę do masy budyniowej zalać kilkoma łyżkami zimnej
wody- zagotować
mleko, w kilku łyżkach rozpuścić napęczniałą
żelatynę, do reszty dodać
masło i ugotować
budyń- ostygnięty
budyń utrzeć z
cukrem, dodać wystudzoną
żelatynę i dobrze odsączone starte
jabłka, dokładnie wymieszać- masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić-
żelatynę do masy śmietankowej zalać kilkoma łyżkami zimnej
wody, wymieszać i zostawić do napęcznienia, zalać 2/3 szklanki gorącej
wody, ponownie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia-
śmietankę ubić na sztywno, dodając
cukier puder i
cynamon- do masy dodać
żelatynę, dokładnie wymieszać- gotową masę wylać na schłodzoną warstwę budyniową, całość ponownie schłodzić w lodówce- po zastygnięciu masy śmietankowej wierzch równomiernie udekorować
cynamonem