Wykonanie
Panna cotta to wg mnie jeden z prostszych deserów w dodatku niepochłaniającego zbyt dużo czasu innymi słowy deser idealny na niedzielę. Ja już mam gotową a przygotowanie dla nas 3 szt zajęło mi ok 15 minut.Składniki :puszka
owoców mango w zalewie
mlekośmietana słodka 30%
żelatynaProporcje na 1 szt deseru :50 ml soku z zalewy
mango50 ml
mleka50 ml
śmietanypłaska łyżeczka
żelatynyPrzygotowanie :Wszystkie powyższe ilości składników pomnożone przez ilość porcji które chcę przygotować wlewam do rondla dosypując odpowiednią ilość
żelatyny i tylko lekko podgrzewając mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia
żelatyny. Po wystudzeniu przelewam do kształtnych miseczek i wstawiam do lodówki na ok 2h. Aby wyjąć gotową panna cottę z miseczek wystarczy na chwilę wstawić miseczkę do ciepłej
wody a następnie przewrócić na talerzyk. Podałem z pokrojonymi
owocami mango z puszki i wiórkami
czekolady.