ßßß Cookit - przepis na Gotowane golonko z kapustą po góralsku

Gotowane golonko z kapustą po góralsku

nazwa

Wykonanie

Podczas zakupów w jednym z pszczyńskich marketów natrafiłem na coś co mnie bardzo zainteresowało mianowicie golonka wieprzowe lecz bez kości i skóry. Żartując sobie mógłbym powiedzieć że to filet z golonki wieprzowej. Oczywiście kupiłem dzięki czemu mogliśmy się delektować potrawą rodem z kuchni śląskiej czyli gotowaną golonką w kapuście po góralsku co i Wam polecam.
Składniki (na 3 porcje golonki) :
3 filety z golonki wieprzowej ;)
marchew
korzeń pietruszki
nać selera i pietruszki
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
Przygotowanie :
Golonka oczyszczam z nadmiaru błonek, opłukuję i względnie dokładnie obwiązuję sznurkiem bawełnianym podobnie jak roladę. Wkładam je do garnka z wodą i pozostałymi warzywami i przyprawami. Gotuję do miękkości golonek (ok 2h) na wolnym ogniu, takim aby wywar tylko delikatnie bulgotał. Po ugotowaniu wyciągam, odwijam ze sznurka i podaję z kapustą po góralsku na którą przepis jest TUTAJ . Pozostały wywar po gotowaniu golonek to fantastyczna baza na rosół.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2015/01/gotowane-golonko-z-kapusta-po-goralsku.html