Wykonanie
Podczas zakupów w jednym z pszczyńskich marketów natrafiłem na coś co mnie bardzo zainteresowało mianowicie
golonka wieprzowe lecz bez kości i skóry. Żartując sobie mógłbym powiedzieć że to filet z
golonki wieprzowej. Oczywiście kupiłem dzięki
czemu mogliśmy się delektować potrawą
rodem z kuchni śląskiej czyli gotowaną
golonką w
kapuście po góralsku co i Wam polecam.Składniki (na 3 porcje
golonki) :3 filety z
golonki wieprzowej ;)
marchewkorzeń pietruszkinać
selera i
pietruszkiliście lauroweziele angielskiepieprz ziarnistyPrzygotowanie :
Golonka oczyszczam z nadmiaru błonek, opłukuję i względnie dokładnie obwiązuję sznurkiem bawełnianym podobnie jak roladę. Wkładam je do garnka z
wodą i pozostałymi warzywami i
przyprawami. Gotuję do miękkości
golonek (ok 2h) na wolnym ogniu, takim aby
wywar tylko delikatnie bulgotał. Po ugotowaniu wyciągam, odwijam ze sznurka i podaję z
kapustą po góralsku na którą przepis jest TUTAJ . Pozostały
wywar po gotowaniu
golonek to fantastyczna baza na rosół.