Wykonanie
Czekolada plastyczna rewelacyjnie nadaje się do dekorowania
tortów, ciast i babeczek, a przy tym jest łatwa do wykonania. Ja do tej
pory wykorzystałam ją do zrobienia
czekoladowych ozdobnych różyczek i dekoracji
tortu.Składniki:50 g
gorzkiej czekolady½ łyżki
mioduWykonanie:
Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski.Do garnka na którym umieścimy miskę nalać
wodę, tak żeby
woda nie dotykała dna miski.
Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę na garnku.
Czekoladę rozpuścić.Do rozpuszczonej
czekolady dodać
miód i energicznie wymieszać.
Czekoladę rozsmarować na papierze
śniadaniowym lub papierze do drukarki ułożonym na ręczniku papierowym.
Czekoladę odłożyć na kilka godzin aż zastygnie.
Czekoladę ściągnąć z papieru i zagnieść.Różyczki z
czekolady plastycznej
Czekoladę cienko rozwałkować. Nie trzeba niczym podsypywać
czekolady ale jeśli za bardzo się klei można to zrobić na folii spożywczej.Z
czekolady wycinać kółka np. za pomocą kieliszka, oraz zrobić niewielki wałek z ciasta. Wałek rozgnieść palcem na nierówny prostokąt a następnie zwinąć go tworząc środek kwiatka. Ponieważ
czekolada w palcach zaczyna się rozpływać można uformowaną
czekoladę przyczepić do wykałaczki.Kółka
czekolady mieścić
między dłońmi i delikatnie podgrzać, dzięki temu
czekolada nie będzie się przerywać. Górę kółka rozgnieść palcami formując płatek. Przyklejać kolejne kółka z
czekolady jednocześnie odginając je i formując
płatki róż.Gotowe róże można nie zdejmując wykałaczki włożyć do kieliszka a następnie do lodówki żeby
czekolada się utwardziła.