Wykonanie
Sałatka tą jakiś czas temu robiła moja babcia. Jest ona świetna zarówno do obiadu jak i do kanapek i domowych hamburgerów.
Sałatka ta jest łatwa w przygotowaniu, choć zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale warto poświęcić ten czas na przygotowanie czegoś pysznego.Składniki:5 kg
ogórków½ kg
marchewki½ kg
cebuli½ kg
czerwonej papryki1 główka
czosnku½ szklanki
cukru1 szklanka
octu 10%1 szklanka
olejuWykonanie:
Ogórki umyć, połowę obrać, wszystkie pokroić w cienkie plastry.
Marchewkę obrać, i pokroić w plasterki. Dodać do
ogórków.
Cebulę obrać i pokroić w
pióra. Dodać do
marchewki.
Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki i dodać do
ogórków. Wszystko wymieszać i zostawić na 3 godziny żeby warzywa puściły sok.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.Z warzyw odcisnąć sok, dodać
czosnek,
cukier,
ocet i
olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin.Po 12 godzinach
sałatkę jeszcze raz zamieszać i przełożyć do słoików. Słoiki muszą być czyste i suche bez ani jednej kropli
wody. Słoiki pasteryzować np w piekarniku.Pasteryzacja w piekarniku:Do zimnego piekarnika włożyć słoiki tak, żeby słoiki się nie dotykały.Włączyć grzanie z dołu i z góry na temperaturę 130 o C. Słoiki trzymać w piekarniku przez godzinę od osiągnięcia temperatury 130 o C. Po godzinie wyłączyć piekarnik ale nie wyciągać słoików. Słoiki powinny wystygnąć w piekarniku.