Wykonanie
Były już
lody z
wiśni i
czarnej porzeczki więc
czemu nie zrobić
lodów jagodowych. Ostatnio przeczytałam skład
lodów, które można kupić w sklepie i w porównaniu z domowymi nie mają szans. Nie chodzi tylko o całą listę ulepszaczy i wzmacniaczy smaku ale i o smak. Domowe
lody rządzą ;)Składniki:2 szklanki
jagód200 g
śmietanki 30%200 g
jogurtu naturalnego2 łyżki
cukru pudru (lub więcej)Wykonanie:
Jagody umyć, oczyścić i zmiksować blenderem.
Śmietanę ubić, dodać
jogurt i ubijać jeszcze przez chwilę.Dodać zmiksowane
jagody i wymieszać, dodać
cukier według własnego uznania i całość jeszcze raz wymieszać.Tak przygotowaną masę przełożyć do pojemnika do zamrażania, przykryć go i włożyć do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Po pierwszej i drugiej godzinie w zamrażalniku
lody należy przemieszać.