Wykonanie
Figa z
makiem z
pasternakiem! No dobra, bez
pasternaku, ale za to z
daktylami. Kolejna propozycja na niespieszne śniadanie. Tym razem bez dodatku
cukru!Składniki na dwie duże porcje:-1 szklanka
płatków owsianych-2 łyżki
otrębów (u mnie orkiszowe)-4 łyżki
jogurtu naturalnego-2 łyżki
maku-3
figi-8
daktyliWszystkie składniki można przygotować poprzedniego wieczoru.
Daktyle kroimy na kawałki, zalewamy gorącą
wodą, odstawiamy na kilka godzin. Miksujemy wraz z
wodą na gładką papkę.
Mak,
otręby i
płatki zalewamy dwiema szklankami gorącej
wody. Odstawiamy do wchłonięcia. Mieszamy razem
płatki, masę
daktylową i
jogurt. Przekładamy do naczyń żaroodpornych.
Figi kroimy na ćwiartki i w każdym naczyniu układamy po 6 kawałków lekko wciskając w masę. Owsiankę zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Smacznego!