ßßß
Oto kolejny sposób na wykorzystanie truskawek. Przepis łatwy, szybki, sprawdzony, i co najważniejsze, skomponowany przez mnie. Początkowo chciałem zrobić sernik na zimno z truskawkami, ale uznałem, że za dużo z tym roboty i będzie długo się ścinał w lodówce. Dlatego zmiksowałem truskawki, dodałem kilka składników i tak przygotowałem piękny oraz pyszny deser z truskawek, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu :)spód:15 okrągłych biszkoptów2 łyżki masłaBiszkopty zetrzeć blenderem na drobny pył. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Foremki (bez dna) pokryć od wewnątrz cienką warstwą oliwy z oliwek i ustawić na małym talerzyku przykrytym kawałkiem papieru do pieczenia (również natłuścić). W foremce ułożyć masę z biszkoptów i masła. Docisnąć. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut spód dobrze stężeje. W tym czasie przygotować masę truskawkową.masa:150 g truskawek3 łyżki mascarpone1 łyżka żelatyny2 łyżki zimnej wody3 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoŻelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Truskawki zmiksować w blenderze i przelać do rondelka. Dodać mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do dokładnego rozpuszczenia składników. Odstawić do wystudzenia. Otrzymaną masę przelać do foremek na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Kiedy deser będzie gotowy, ostrożnie wyjąć z foremek, udekorować truskawkami i podawać.Smacznego! :)