ßßß Cookit - przepis na kawowa panna cotta

kawowa panna cotta

Wykonanie

Pierwszy raz deser ten robiłem prawie rok temu na Dzień Matki. Udał się znakomicie, nie tylko smakowo, ale i wyglądem. Przepis możecie zobaczyć tutaj . Natomiast w tym roku przygotowałem wersję mocno kawową panny cotty, która zauroczyła mnie już dawno temu, kiedy przeglądałem Kwestię Smaku.
składniki na 4 sztuki (1 foremka ok. 140 ml)
warstwa ciemna:
60 ml gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki likieru kawowego
1/2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. W tym czasie w rondelku umieścić wodę, cukier, kawę, likier kawowy i zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę. Mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić i wlać do foremek. Wstawić do do lodówki na ok. 30 minut, do stężenia.
warstwa jasna:
145 ml kremówki 30%
145 ml mleka
3 łyżki cukru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki rumu
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
miąższ z 1 laski wanilii
Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. W tym czasie do rondla wlać kremówkę i mleko. Dodać cukier, kawę, miąższ z wanilii oraz rum. Całość zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać energicznie aż żelatyna rozpuści się całkowicie. Przykryć ściereczką i odstawić do wystudzenia. Letnią mieszankę przelać na tężejącą warstwę w foremkach. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin (ok. 4-5) do całkowitego stężenia. Przed wyjęciem deseru foremki można włożyć na kilka sekund do ciepłej wody. Następnie odwrócić dnem do góry i wyłożyć na talerzyk. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/04/kawowa-panna-cotta.html