Wykonanie
Na dzień
matki, a ja przygotowałem dosyć szybki i prosty deser. Panna cotta, czyli jeden z najpopularniejszych włoskich deserów razem z tiramisu. Cottę przygotowałem w specjalnych silikonowych foremkach w kształcie róż, które dają świetny efekt i nadają się tu idealnie :)
składniki na 6 porcji:400 ml
śmietany kremówki 30%3 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny1
laska waniliidodatkowo:
syrop o dowolnym smaku, ja użyłem soku z czarnego bzu
Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku cały czas mieszając. Wrzucić
laskę wanilii i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. W tym czasie 3 łyżeczki
żelatyny rozpuścić z 3 łyżkami gorącej
wody. Garnek zdjąć z ognia, wyjąć
wanilię dodać
cukier puder,
żelatynę i dokładnie wymieszać.Foremkę do deseru (ja użyłem silikonowej do babeczek) polać zimną
wodą i wypełnić masą. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin aż stężeje. Aby wyjąć deser, najlepiej zanurzyć formę na chwilę w garnku z gorącą
wodą.Pannę cottę przełożyć na talerzyk, polać dowolnym sosem i podawać.Smacznego i wszystkiego dobrego dla wszystkich MAM ŚWIATA! :)