ßßß Cookit - przepis na Buraczki w zalewie octowej - babciny przepis

Buraczki w zalewie octowej - babciny przepis

nazwa

Wykonanie

Sezon zapraw cały czas trwa, u mnie obecnie królują buraczki. Oprócz tradycyjnych tartych buraczków, które uwielbiamy to na półce w spiżarce obowiązkowo muszą się znaleźć buraczki w zalewie octowej.Małe okrągłe buraczki z nutą kminku, ziela angielskiego, czarnego pieprzu, a to wszytko w zalewie octowej. Przepis ten posiadam od babci, więc testowany od wielu lat. :) Buraczki takie świetne są na przekąskę.
SKŁADNIKI :
buraczki najlepiej małe (ok 3/4 tradycyjnego wiaderka)
zalewa
1 szklanka octu
1 1/2 szklanki cukru
1 litr wody
2 cebule średnie
do słoika
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
listek laurowy
łyżeczkę kminku
SPOSÓB WYKONANIA :
Buraczki myjemy, odcinamy końcówki, liście. Gotujemy do miękkości, po wystudzeniu obieramy ze skórki. Większe buraczki kroimy na mniejsze części.
Zagotujemy naszą zalewę, cebule kroimy na pół i wszytko chwilę zagotujemy. Obrane buraczki układamy do wymytych, wyparzonych słoików. Do każdego słoika wrzucamy po kilka ziaren pieprzu, ziela, listek laurowy oraz łyżkę kminku. Zalewamy zalewą. Podgotowaną cebulę z zalewy kroimy na szersze paski i po kawałeczku dodajemy do każdego słoika. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut.
Buraki są przepyszne, polecam je 100 %
Basia
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2015/09/buraczki-w-zalewie-octowej-babciny.html