Wykonanie
Sezon zapraw cały czas trwa, u mnie obecnie królują
buraczki. Oprócz tradycyjnych tartych
buraczków, które uwielbiamy to na półce w spiżarce obowiązkowo muszą się znaleźć
buraczki w zalewie octowej.Małe okrągłe
buraczki z nutą
kminku,
ziela angielskiego,
czarnego pieprzu, a to wszytko w zalewie octowej. Przepis ten posiadam od babci, więc testowany od wielu lat. :)
Buraczki takie świetne są na przekąskę.

SKŁADNIKI :
buraczki najlepiej małe (ok 3/4 tradycyjnego wiaderka)zalewa1 szklanka
octu1 1/2 szklanki
cukru1 litr
wody2
cebule średniedo słoikakilka ziaren
pieprzukilka ziaren
ziela angielskiegolistek laurowyłyżeczkę
kminku
SPOSÓB WYKONANIA :
Buraczki myjemy, odcinamy końcówki, liście. Gotujemy do miękkości, po wystudzeniu obieramy ze skórki. Większe
buraczki kroimy na mniejsze części.Zagotujemy naszą zalewę,
cebule kroimy na pół i wszytko chwilę zagotujemy. Obrane
buraczki układamy do wymytych, wyparzonych słoików. Do każdego słoika wrzucamy po kilka ziaren
pieprzu, ziela,
listek laurowy oraz łyżkę
kminku. Zalewamy zalewą. Podgotowaną
cebulę z zalewy kroimy na szersze paski i po kawałeczku dodajemy do każdego słoika. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut.
Buraki są przepyszne, polecam je 100 %
Basia