Wykonanie
Czas świąt minął - czas obżarstwa :) Najwyższa
pora, aby zacząć pić
soki warzywne. Bogactwo witamin, które bardzo nam się przyda po zimnie. Można je bardzo prosto i szybko wykonać w domu. Potrzebna nam do tego jest sokowirówka w niektórych koktajlach przydatny też jest blender.Dziś pokaże wam jeden z moich ulubionych
soków połączenie
buraka-
marchwi-
jabłka z dodatkiem
papryczki chili.
Burak - w pierwszej kolejności ceniony jest za walory smakowe. Warto jednak na pierwszym miejscu pamiętać o cennych właściwościach.
Burak zawiera mangan, wapń, kobalt,
fluor, potas, magnez i wiele innych. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i karotenu. Dzięki spożyciu
buraków, osoby te mogą osiągnąć, niezwykle ważną dla naszego zdrowia, równowagę kwasowo- zasadową.
Marchew - Korzeń
marchwi ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciw pasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we
krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i
soli mineralnych. Dzięki
marchwi zwiększa się naszą odporność a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne.
Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne.
Jabłko - zawiera 20 cennych składników , posiadają wysoką zawartość kwasów
owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E. Bardzo dobrze reguluję przemianę materii
Chili - jedzenie
papryczek chili wspomaga odbudowę tkanek, ma właściwości oczyszczające organizm, obniżają poziom cholesterolu we
krwi, spożywanie
papryczek chili wspomaga odchudzanie, przyspiesza przemianę materii, zwiększa przepływ
krwi oraz wzmaga apetyt, są bogatym źródłem witaminy A, B1, B2, B3, B12, C, potasu, fosforu, żelaza i wapnia,
Cóż więcej do tego dodać, tylko pić :)Do porcji na dwie większe szklanki użyłam1 dużego
buraka2
jabłka3 marchwie dużekawałek
papryczki chiliWszystko umyłam, obrałam i przepuściłam przez sokowirówkę.
Soki takie najlepiej spożywać zaraz po zrobieniu. Im dłużej je trzymamy w lodówce to więcej
tracą witamin.Może uda mi się kogoś przekonać do picia
soków warzywnych spożywamy najlepiej dwie szklanki dziennie rano i wieczorem. Na dniach pokażą się kolejne kombinacje warzywne i nie tylko :)Smacznego