ßßß Cookit - przepis na Sok buraczano-marchwiowy z chili

Sok buraczano-marchwiowy z chili

nazwa

Składniki

Wykonanie

Czas świąt minął - czas obżarstwa :) Najwyższa pora, aby zacząć pić soki warzywne. Bogactwo witamin, które bardzo nam się przyda po zimnie. Można je bardzo prosto i szybko wykonać w domu. Potrzebna nam do tego jest sokowirówka w niektórych koktajlach przydatny też jest blender.
Dziś pokaże wam jeden z moich ulubionych soków połączenie buraka- marchwi-jabłka z dodatkiem papryczki chili.
Burak - w pierwszej kolejności ceniony jest za walory smakowe. Warto jednak na pierwszym miejscu pamiętać o cennych właściwościach. Burak zawiera mangan, wapń, kobalt, fluor, potas, magnez i wiele innych. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i karotenu. Dzięki spożyciu buraków, osoby te mogą osiągnąć, niezwykle ważną dla naszego zdrowia, równowagę kwasowo- zasadową.
Marchew - Korzeń marchwi ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciw pasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się naszą odporność a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne.
Jabłko - zawiera 20 cennych składników , posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E. Bardzo dobrze reguluję przemianę materii
Chili - jedzenie papryczek chili wspomaga odbudowę tkanek, ma właściwości oczyszczające organizm, obniżają poziom cholesterolu we krwi, spożywanie papryczek chili wspomaga odchudzanie, przyspiesza przemianę materii, zwiększa przepływ krwi oraz wzmaga apetyt, są bogatym źródłem witaminy A, B1, B2, B3, B12, C, potasu, fosforu, żelaza i wapnia,
Cóż więcej do tego dodać, tylko pić :)
Do porcji na dwie większe szklanki użyłam
1 dużego buraka
2 jabłka
3 marchwie duże
kawałek papryczki chili
Wszystko umyłam, obrałam i przepuściłam przez sokowirówkę. Soki takie najlepiej spożywać zaraz po zrobieniu. Im dłużej je trzymamy w lodówce to więcej tracą witamin.
Może uda mi się kogoś przekonać do picia soków warzywnych spożywamy najlepiej dwie szklanki dziennie rano i wieczorem. Na dniach pokażą się kolejne kombinacje warzywne i nie tylko :)
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/04/sok-buraczano-marchwiowy-z-chili.html