ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Skończyła się złota jesień, ale nadal pogoda nas rozpieszcza. Choć dni są coraz krótsze, to przyjemne ciepło i kilka promieni słońca pozwalają się cieszyć życiem i spokojnie czekać nadejścia zimy. W przeciwieństwie do większości osób, lubię ten refleksyjny i odrobinę melancholijny listopad w dużej mierze dlatego, że to miesiąc moich urodzin.
Listopadowe "święta" kojarzą mi się od zawsze z dwiema rzeczami: struclami makowymi i ciastem marchewkowym. W tym roku też czekały na mnie świeże, jeszcze ciepłe strucelki upieczone przez moją mamę. Nie ma lepszych na świecie. Ja natomiast pokusiłam się o wykonanie ciasta marchewkowego z śmietanowo, serową masą, taki mój mały eksperyment, ale niezwykle smakowity.
Ledwo ocaliłam jeden kawałeczek dla udokumentowania urody tego ciasta.
Wszystkim polecam przepis bo ciasto robi się szybko i całkiem prosto, a smakuje naprawdę wybornie.
2 szklanki marchewki startej na tartce o drobnych oczkach
1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
1 szkl. cukru
4 jaja
1 szkl. oleju
2 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy marchewkę, orzechy, olej, mąkę, przyprawy i sodę z proszkiem. Wykładamy na blaszkę posmarowaną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 40 minut.
Masa kremowa
śmietana 30% 1 opakowanie (u mnie 330 g )
cukier puder 2 łyżeczki
2 serki almette jabłko i gruszka
2 łyżeczki żelatyny
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy ostrożnie z serkami, a na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jeden placek wykładamy masę i przykrywamy drugim, który dodatkowo polewamy lukrem
Lukier
1 białko
cukier puder
Białko ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder cały czas mieszając, aż do uzyskania dość gęstej białej masy.
Smacznego
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2014/11/ciasto-marchewkowe-z-kremem.html