Wykonanie
W tym cyklu chciałabym wam przedstawić właściwości i zastosowanie nasion lnu, natomiast w następnym
poście zaprezentuje wam moje ulubione przepisy z zastosowaniem tej niezwykłej rośliny.
Siemię lniane jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o podobnej zawartości jaka występuje w rybach , co jest bardzo ważne u osób eliminujących
białko zwierzęce z diety.Zawiera również wiele ważnych dla naszej diety składników odżywczych m.in cynk, witaminę C, flawonoidy, fitoestrogeny i wiele innych substancji, których wypisanie zajęłoby całą stronę.Antynowotworowe działanie lnuBardzo często słyszymy, że jakiś produkt jest zdrowy, że zawiera wiele ważnych dla naszej diety minerałów i witamin, a jego spożywanie zapewni nam długowieczność i uchroni przed wszystkimi chorobami cywilizacyjnymi jednak bardzo często trudno jest to wytłumaczyć i potwierdzić naukowo, zupełnie inaczej jest z nasionami lnu, którego właściwości zostały potwierdzone wieloma badaniami klinicznymiLiganyLigany to klasa polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych i antyestrogenowych, które wykazują działanie hamujące rozwój komórek nowotworowych, chroniąc przed
rakiem piersi. Naukowcy na podstawie
trzech niezależnych badań dowiedli, że spożywanie dużej ilości liganów zmniejsza zachorowanie na
raka piersi, niestety w większość produktów, które spożywamy zawiera ich tylko śladowe ilości, dlatego, żeby zapewnić sobie ich odpowiednią ilość w organizmie powinniśmy włączyć do naszej diety : nasiona lnu,
sezamu i
ciecierzycy, które dostarczają 100-krotnie większą zawartość liganów niż w jakimkolwiek innym pożywieniuZastosowanie
siemienia lnianegoLen można dodawać praktycznie do wszystkiego, jako dodatek do koktajli, jako panierkę do burgerów warzywnych lub dodawać go do porannej owsianki. Poniżej przedsawiam innne mniej oczywiste zastosowania tej rośliny :-
mleko lniane-
pudding z lnu-
sezamki siemieniowe (wystarczy podpróżyć na patelce nasiona , dodać
miód,
syrop z agawy lub inny ulubiony słód i poczekać jak ostygną :)Pamiętajmy, że jeśli chcemy dostarczyć sobie jak najwięcej składników odżywczych powinniśmy kupować organiczne nasiona lnu i mielić je dopiero na świeżo przed spożyciem, im dłużej przechowujemy zmielone
siemię lniane tym więcej
traci ono swoich właściwości na skutek ulatniania się kwasów tłuszczowych.W następnym
poście przedstawie przepisy na pyszny
pudding lniany oraz niezwykle oryginalne
mleko lniane.