ßßß Cookit - przepis na Domowa polewa idealna

Domowa polewa idealna

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy kto piecze ciasta chociaż od czasu do czasu ma na koncie przynajmniej jedną porażkę związaną z polewą. Gotowe polewy kupowane w sklepie kiepsko się rozpuszczają i zwykle na końcu wyskakują z nich gęste frędzle, a i tak nigdy nie wystarczają na cały placek. Wizja pięknego ciasta oblanego obficie czekoladą pryska w konfrontacji z rzeczywistością :) Domowej polewy można zrobić wystarczająco dużo, ale po zastygnięciu zamiast piękna i błyszcząca, robi się matowa. Do tego pod naporem noża pęka spektakularnie i nie pomaga grzanie noża we wrzątku, albo nacinanie polewy nożem z piłką.
Rozwiązaniem tego problemu jest polewa z dodatkiem mleka i żelatyny. Po zastygnięciu nadal jest elastyczna i poddaje się krojeniu, choć ma zwartą konsystencję i nie ciągnie się za nożem. Do tego pięknie się błyszczy, choć warunkiem jest polewanie nią ciasta, a nie rozsmarowywanie nożem, czy łyżką.
Podane proporcje wystarczają do obfitego polania polewą wierzchu ciasta upieczonego w brytfance o wymiarach 24x35 cm.
Składniki:
200 g margaryny
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka gorącej wody
opcjonalnie 2-3 łyżeczki nugatowego kremu typu Nutella
Żelatynę zalać w kubku łyżką gorącej wody i dobrze rozpuścić.
W niewielkim garnku lub garnuszku na małym ogniu rozpuścić margarynę. Dodać cukier puder oraz mleko i gotować do rozpuszczenia cukru (3-4 minuty). Po tym czasie garnuszek zdjąć z gazu, dodać rozpuszczoną żelatynę i kakao, a jeśli chcemy wzbogacić polewę o orzechową nutkę można też dodać krem nugatowy. Wszystko dobrze wymieszać i przestudzić na tyle, by polewa nie była bardzo rzadka, ale też żeby nie stężała. Polewać ciasto cienkim strumieniem (zimne ciasto! – polewanie ciepłego ciasta sprawi, że polewa spłynie zupełnie, albo wsiąknie). Nie rozsmarowywać – ewentualnie przechylać ciasto, jeśli polewa ma się lepiej rozprowadzać. Jeśli polewa będzie zbyt ciepła, spłynie po cieście. Wówczas należy poczekać aż trochę przestygnie i wylać na wierzch drugą warstwę.
Swoją drogą, na zdjęciu poza domową polewą są kupowane krążki białej i ciemnej czekolady, z założenia służącej do rozpuszczenia i użycia jako polewy (choć ja kupiłam je dla dekoracji). Wyraźnie widać, że są znaczenia bardziej matowe, niż polewa z żelatyną.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/05/domowa-polewa-idealna.html