ßßß
Składniki:200 g margaryny1/3 szklanki cukru pudru3 łyżki mleka3 łyżki kakao1,5 łyżeczki żelatyny1 łyżka gorącej wodyopcjonalnie 2-3 łyżeczki nugatowego kremu typu NutellaŻelatynę zalać w kubku łyżką gorącej wody i dobrze rozpuścić.W niewielkim garnku lub garnuszku na małym ogniu rozpuścić margarynę. Dodać cukier puder oraz mleko i gotować do rozpuszczenia cukru (3-4 minuty). Po tym czasie garnuszek zdjąć z gazu, dodać rozpuszczoną żelatynę i kakao, a jeśli chcemy wzbogacić polewę o orzechową nutkę można też dodać krem nugatowy. Wszystko dobrze wymieszać i przestudzić na tyle, by polewa nie była bardzo rzadka, ale też żeby nie stężała. Polewać ciasto cienkim strumieniem (zimne ciasto! – polewanie ciepłego ciasta sprawi, że polewa spłynie zupełnie, albo wsiąknie). Nie rozsmarowywać – ewentualnie przechylać ciasto, jeśli polewa ma się lepiej rozprowadzać. Jeśli polewa będzie zbyt ciepła, spłynie po cieście. Wówczas należy poczekać aż trochę przestygnie i wylać na wierzch drugą warstwę.
Swoją drogą, na zdjęciu poza domową polewą są kupowane krążki białej i ciemnej czekolady, z założenia służącej do rozpuszczenia i użycia jako polewy (choć ja kupiłam je dla dekoracji). Wyraźnie widać, że są znaczenia bardziej matowe, niż polewa z żelatyną.