Wykonanie
Macie jeszcze gdzieś mrożony rabarbar? :D Troszkę spóźniłam się z tym przepisem, ale zupełnie o nim zapomniałam. Ciasta
jogurtowe są proste i naprawdę smaczne. Mają delikatny smak, rozpływają się w ustach - czego chcieć więcej. Oczywiście inne
owoce też się tutaj świetnie sprawdzą, ale jakoś z tym
rabarbarem najbardziej mnie ujęły :)Kolejne robię z
jabłkami.
Co potrzebujemy:Ciasto5 jaj1,5 szklanki
cukru2,5 szklanki
mąki3/4 szklanki
oleju300 g
jogurtu greckiego3 łyżeczki
proszku do pieczenia+
rabarbar+cukier puder* podane składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 25x25 cm1. Przygotowujemy ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce miksujemy
jogurt,
żółtka,
cukier i
olej. Następnie do zmiksowanych składników dodajemy ubite
białka oraz przesiewamy
mąkę i proszek. Jeszcze raz miksujemy całość.2. Ciasto wylewamy na blaszkę, a wierzch pokrywamy pokrojonym na kawałki
rabarbarem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 45 minut.Przed podaniem, posypujemy wierzch
cukrem pudrem.SMACZNEGO :)