Wykonanie
Zawierają tylko 3 podstawowe składniki.Jeśli otwieramy szafkę i mamy w niej
płatki owsiane,
miód i jakieś
suszone owoce - to batonik prawie gotowy ;) Można opcjonalnie dodawać gotowe
płatki musli czy też
orzechy.Moja wersja zawierała jedynie
płatki owsiane górskie i błyskawiczne,
żurawinę,
rodzynki i
miód. To wszystko możemy zrobić w godzinę (liczę tutaj czas, jaki batoniki powinny spędzić w lodówce).Dacie się skusić na zdrowy podwieczorek? :)
Co potrzebujemy:
płatki owsiane (3/4 górskich oraz 1/4 błyskawicznych)żurawina/rodzynki
miódorzechy (opcjonalnie)
płatki musli (opcjonalnie)* nie podaję ilości składników, ponieważ dodajemy wszystkiego tyle, na ile mamy ochotę ;)
1.
Płatki owsiane wsypujemy na patelnię bez dodatku tłuszczu i prażymy na złoty kolor.
Żurawinę i
rodzynki możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do miski z podprażonymi
płatkami.2. Do miski ze składnikami wlewamy stopniowo
miód i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki zostaną nim obklejone. Jeśli
miód będzie za gesty, możemy go nieco roztopić.3. Całość przekładamy do kwadratowej lub prostokątnej formy (moja okrągła z racji braku innej w tym momencie :p) i wyrównujemy łyżką.Odstawiamy na około 1 godzinę (im dłużej tym lepiej) do lodówki, a następnie kroimy na kawałki.SMACZNEGO :)