Wykonanie
Od Świat zostały Wam pierniki? Najlepiej takie bez posypek, lukrów itp. Możesz je wykorzystać do ciasta. Będzie ono co prawda smakowało jak "piernik", ale i tak będzie smaczne. Kto się jeszcze nie przejadł, może wypróbować ;)
Co potrzebujemy:Ciasto8 jaj3/4 szklanki
maki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
oleju2 łyżki
kakaoKrem budyniowy0,5 l
mlekakostka masła/margaryny3/4 szklanki
cukru2 czubate łyżki
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki kartoflanki+ pierniki na jedną warstwę+ powidła*z podanych składników piekłam ciasto na blaszce o wymiarach 25x36 cm.1. Przygotowujemy ciasto.
Białka ubijamy z
cukrem na gładką masę, dodajemy
żółtka.
Mąkę,
kakao i proszek przesiewamy do ubitej masy, po czym delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy
olej.Piec w temperaturze 160 stopni, przez około 20 minut.2. Masa budyniowa. 250 ml
mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z
cukrem i
mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się
mleka i cały czas mieszamy, aż
zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.
Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę, cały czas miksując.3. Przestygnięte ciasto rozcinamy na dwa płaty. Pierwszy z nich smarujemy powidłami, a następnie układamy pierniki, po czym pokrywamy je masą budyniową. Na wierzch kładziemy drugi płat ciasta.Możemy lukrować bądź polewać roztopioną
czekoladą.SMACZNEGO