ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka "shortbread"

Kruche ciasteczka "shortbread"

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka, którym dzisiaj postanowiłam poświęcić wpis, to ulubiony słodki smakołyk pewnego jedenastolatka:) Upiekłam je wczoraj na wyraźną Jego prośbę... To klasyczne szkockie kruche ciastka zwane "shortbread".
Autor przepisu, Jamie Oliver, nazywa je najlepszymi kruchymi ciastkami na świecie:) Potwierdzam! Ciasteczka te są lekkie, maślane, mają genialną konsystencję i nie wymagają żadnych ozdób ani dodatków, no może poza kubkiem ciepłej herbaty lub kawy...
Zazwyczaj ciasteczka te są płaskie i prostokątne. Ja lubię, kiedy przypominają małe sześciany. Nie umniejsza im to smaku ani wyglądu - mam nadzieję:). Mąka kukurydziana, jako dość nietypowy dodatek do kruchych ciasteczek sprawia, że mają one niesamowity kolor, smak i konsystencję.
Polecam Wam bardzo wypróbowanie tego klasycznego przepisu. Jest szybki, prosty, a rezultat wypieku bardzo smaczny.
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
250 g miękkiego masła
125 g cukru (ja użyłam brązowego)
125 g mąki kukurydzianej lub semoliny
250 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przełożyć do kwadratowej lub prostokątnej formy wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 50 minut.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/06/kruche-ciasteczka-shortbread.html