ßßß Cookit - przepis na Naleśniki wytrawne (bezglutenowe)

Naleśniki wytrawne (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Zapraszam do usmażenia naleśników według mojej propozycji, na "słono" czyli wytrawnych oraz bezglutenowych. Przepis na ciasto naleśnikowe jest absolutnie mojego autorstwa, naleśniki fajnie się smażą, są zwarte, pięknie schodzą z patelni i się nie rozpadają. Polecam.
Składniki na ciasto:
200 g mąki gryczanej
20 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
20 g mąki ryżowej (1 łyżka)
2 jajka
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru trzcinowego (biały też może być, jak kto woli)
2 szklanki mleka (może być mleko sojowe, ryżowe, kokosowe itd.)
Składniki na farsz:
250 g pieczarek
200 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
mała puszka kukurydzy
oregano, sól, pieprz
oliwa i masło do smażenia
Wykonanie:
1. Zawsze zaczynam od pieczarek. Trzeba je obrać, umyć, pokroić w pół-plasterki i smażyć na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i sporej ilości oregano. Smażymy nie za długo, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
2. Następie w misce mikserem mieszamy wszystkie składniki na ciasto.
3. Nabieramy niepełną chochelkę ciasta i wylewamy na rozgrzaną patelnię (wysiadły mi baterie w aparacie, więc zdjęcie zrobione telefonem)
4. Mam specjalną teflonową patelnię do naleśników. Wystarczy przed pierwszym naleśnikiem wysmarować patelnię papierem lekko nasączonym oliwą i potem smażymy na prawie suchej patelni a naleśniki nie przywierają.
5. Smażymy króciutko, gdy widzimy, że brzegi odrywają się od patelni, to przerzucamy naleśnik na talerz. Smażymy tylko z jednej strony. Z podanych proporcji wychodzi około 8 naleśników.
6. Następnie od strony tej smażonej nakładamy farsz: trochę sera, trochę kukurydzy, trochę pieczarek i jeszcze sypiemy oregano.
7. Naleśniki zawijamy w trójkąty i odkładamy na talerz (będziemy znów smażyć).
8. Następnie naleśniki podsmażamy na maśle z obu stron (jak widać baterie zostały reanimowane).
9. Podajemy z ketchupem lub jak kto lubi :-).
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/07/nalesniki-wytrawne-bezglutenowe.html