Wykonanie
Zapraszam do usmażenia naleśników według mojej propozycji, na "słono" czyli wytrawnych oraz bezglutenowych. Przepis na ciasto naleśnikowe jest absolutnie mojego autorstwa, naleśniki fajnie się smażą, są zwarte, pięknie schodzą z patelni i się nie rozpadają. Polecam.Składniki na ciasto:200 g
mąki gryczanej20 g
skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)20 g
mąki ryżowej (1 łyżka)2
jajka1 łyżka
oliwy1/2 łyżeczki
soliszczypta
cukru trzcinowego (biały też może być, jak kto woli)2 szklanki
mleka (może być
mleko sojowe,
ryżowe,
kokosowe itd.)Składniki na farsz:250 g
pieczarek200 g
sera żółtego startego na tarce o grubych oczkachmała puszka
kukurydzyoregano,
sól,
pieprzoliwa i
masło do smażeniaWykonanie:1. Zawsze zaczynam od
pieczarek. Trzeba je obrać, umyć, pokroić w pół-plasterki i smażyć na
oliwie z dodatkiem
soli,
pieprzu i sporej ilości
oregano. Smażymy nie za długo, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
2. Następie w misce mikserem mieszamy wszystkie składniki na ciasto.
3. Nabieramy niepełną chochelkę ciasta i wylewamy na rozgrzaną patelnię (wysiadły mi baterie w aparacie, więc zdjęcie zrobione telefonem)
4. Mam specjalną teflonową patelnię do naleśników. Wystarczy przed pierwszym naleśnikiem wysmarować patelnię papierem lekko nasączonym
oliwą i
potem smażymy na prawie suchej patelni a naleśniki nie przywierają.
5. Smażymy króciutko, gdy widzimy, że brzegi odrywają się od patelni, to przerzucamy naleśnik na talerz. Smażymy tylko z jednej strony. Z podanych proporcji wychodzi około 8 naleśników.
6. Następnie od strony tej smażonej nakładamy farsz: trochę
sera, trochę
kukurydzy, trochę
pieczarek i jeszcze sypiemy
oregano.
7. Naleśniki zawijamy w trójkąty i odkładamy na talerz (będziemy znów smażyć).
8. Następnie naleśniki podsmażamy na
maśle z obu stron (jak widać baterie zostały reanimowane).
9. Podajemy z
ketchupem lub jak kto lubi :-).