ßßß Cookit - przepis na Makowiec (bezglutenowy)

Makowiec (bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

Zapraszam do upieczenia makowca z suchego maku według mojej bezglutenowej receptury. Ciasto w niczym nie odbiega od wersji glutenowej, ale dzięki zamiennikom mąki pszennej oszczędza przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Składniki:
kostka masła - 200 g
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
półtora łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
4 jajka (żółtka i białka osobno)
zapach migdałowy
garść rodzynków (opcjonalnie)
cukier puder do posypania
mąka z ziaren amarantusa od obsypania formy
5 łyżek wody
Wykonanie:
1. Rozpuszczamy w garnku masło razem z cukrem i pięcioma łyżkami wody. Następnie studzimy.
2. Po wystudzeniu rozpuszczony tłuszcz z cukrem przelewamy do miski, dodajemy 4 żółtka (z białek ubijemy pianę) i miksujemy na najniższych obrotach.
3. Następnie po kolei dosypujemy mąki razem z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując.
4. Gdy już wmiksowane są mąki, powoli dosypujemy mak i dalej miksujemy.
5. Gdy już wmiksowany jest mak, dodajemy zapach migdałowy, możemy też dodać garść sparzonych rodzynków. Z pozostałych białek ze szczyptą soli ubijamy pianę na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem).
6. Wlewamy ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką z ziaren amarantusa.
7. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po kwadransie nacinamy ciasto wzdłuż. Po godzinie pieczenia muszę jeszcze 5 minut dopiekać od spodu.
8. Gotowe, wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/07/makowiec-bezglutenowy.html