Wykonanie
Buraki nie są moim ulubionym warzywem, trochę przeszkadza mi ich "ziemisty' smak, ale ich kolor rekompensuje wszystko. Należę do osób, które w przeszłości miały problemy z anemią. Szkoda, że kiedy byłam dzieckiem nikt nie robił mi takiego soku! Zamiast tego była, rozgotowana, podsmażona paćka, która niby miała być bogata w żelazo.Kiedy jest sezon, do wszystkiego dodaję
truskawki, ale poza sezonem, można robić sok bez nich - też będzie dobry.Składniki:4 nieduże
buraki4
jabłkagarść
truskawekliski
mięty - do soku i do dekoracjiew. nieco
soku z cytrynyPrzygotowanie:1.
Warzywa i owoce myjemy.
Buraki i
jabłka obieramy, kroimy na takie kawałki, które "akceptuje" nasza sokowirówka.3.
Truskawki wrzucamy do blendera razem z kilkoma posiekanymi listkami
mięty, wszystko dokładnie blendujemy. Jeśli mamy czas/ochotę/potrzebę można mus
truskawkowy przetrzeć przez sito aby pozbyć się wszelkich "niedoskonałości" w postaci
truskawkowych nasionek czy niezmielonych łodyżek
mięty.4. Sok wlewamy do musu i dokładnie mieszamy albo jeszcze raz krótko blendujemy. Można dodać nieco
soku z cytryny. Sok podajemy schłodzony, z listkami
mięty.Zasada picia
świeżych soków jest taka, że powinno się je wypijać zaraz po przygotowaniu. Jeśli robicie ten sok głównie z myślą o walorach zdrowotnych to tak, wypijcie go od razu. Ja polecam wstawić go do lodówki na 1-2 godziny i dopiero wpić. Może uleci trochę witamin, ale za to
mięta uwolni cały swój aromat, a poszczególne smaki "przegryzą" się.